İş Hayatımı Kolaylaştıran Rutinler, Alışkanlıklar ve Pratikler
- Deniz Sezen
- 1 Eki 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Mar
Ekim ayı ile birlikte yılın son çeyreğine girdik. Ben de bu yeni döneme başlarken sizinle iş hayatımı kolaylaştıran rutinler, alışkanlıklar ve pratikler hakkında konuşmak istedim.
Bazısını çok yakın bir zamanda yapmaya başlamama rağmen epey verim aldım, bazısını ise yıllardır yapıyorum ve faydasını görüyorum. Umarım sizin de hayatınızı kolaylaştırır önerilerim.
-Sabah sayfaları yazmak: Her sabah güne zihnimi tamamen serbest bırakarak yazdığım sabah sayfaları ile başlıyorum. Bu 3 sayfalık serbest yazı, hem yaratıcılığımı ortaya çıkarıyor, hem de güne odaklanmamı kolaylaştırıyor.
-Küçük görevler için 2 dakika: İş gününe küçük görevlerle hızlı bir başlangıç yapıyorum. Kolay bir başlangıç yaptığım için hem ertelemeyi önlemiş, hem de yapılacaklar listemden maddeleri hızla eksiltmiş oluyorum.
-Odaklı çalışma için zaman bloklama: Belirli zaman. dilimlerini önemli ve birbirine benzer tarzda işlere ayırıyorum ve bölünmeden çalışmak için gerekli düzenlemeleri yapıyorum. zihnim aynı tarzda birkaç işe peşpeşe konsatre olurken atmalama yapmak durumunda kalmıyoru. Böylelikle hem üretkenliğim artıyor hem de dikkatim dağılmıyor.
-Her gün yeni birşey öğrenmek: Öğrendiğim şey küçük bir ayrıntı, yada kritik bir sorunun çözümü de olabilir. Önemli olan her gün yeni bir bilgiyi kendime katmak, güncel kalmak ve ufkumu genişletmek.
-Sürekli network yapmak: Ortaklıklar, mentorluklar ve fırsatlara yol açabilecek anlamlı bağlantılar, ilişkiler kurmak ve birlikte projeler yapmak hem iş hem de sosyal yaşamın zenginliği için bence çok önemli.
-Haftalık değerlendirme: Yoğunluğun içinde kaybolmak yada yoldan sapmak çok mümkün. İle yarayanlar ve yaramayanlar üzerinde düşünmeye vakit ayırmak, hedefleri ve yaptıklarımı sürekli gözden geçirmek uzun vadede bana çok katkı yapan bir pratik.
-Yaratıcı zaman molaları: Her gün kendime 15-20 dakikalık 'boş zaman' yaratıyorum ve bu süreyi düşünmeye, hayal kurmaya veya yaratıcı projelere ayırıyorum. Yenilikler ve iyi fikirler genelde bu anlarda ortaya çıkıyor!
-Mentorluk alma: Farklı fikirler duymak ve başkalarının deneyimlerinden öğrenmek, hatalarımı ve gelişim alanlarımı daha hızlı fark etmeme yardımcı oluyor. Harekete geçmemi ve ilerlememi kolaylaştırıyor.
Siz de kendi işinizi kurmak ve daha önce bu yolardan geçen birisinin (o ben oluyorum:)) deneyimlerini duymak ve mentorluk almak isterseniz bana her zaman denizsezenakademi@gmail.com e-mailimden ulaşabilirsiniz.

Comentarios