Fazla seçenek sunmak işinizi baltalayabilir
- Deniz Sezen
- 14 Ara 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Mar
Efsaneye Karşı Gerçek: Fazla Seçenek Sunmak İşinizi Baltalayabilir
Girişimciliğe ilk başladığımda satmak istediğim ürünle ilgili şöyle bir yanılgıya kapılmıştım:"Ne kadar çok versiyon ve fiyat seçeneği sunarsam, o kadar çok satış yaparım."
Ama olaylar hiç de düşündüğüm gibi gelişmedi.
Biliyorum, hepimiz müşterilerimize seçenek sunmak istiyoruz. Çünkü bu şekilde birçok farklı kişiye ve zevke hitap edebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak gerçek şu ki, çok fazla seçenek sunmak "karar yorgunluğu" dediğimiz bir duruma yol açıyor.
Yeni bir lokantaya gittiğinizde, 100’den fazla seçeneğin olduğu bir menüyle karşılaştığınızı düşünün. Karar vermek, sadece 8 seçeneğin olduğu bir menüye göre çok daha zordur.
Netflix’i düşünün. Hiç 30 dakika boyunca seçenekler arasında dolaşıp sonunda hiçbir şey izlememeye karar verdiniz mi? İşte bu, karar yorgunluğunun ta kendisi.
Peki bu durum işimizi nasıl etkiliyor?
Karar Yorgunluğu Satışları Nasıl Öldürür?
Diyelim ki bir dijital kurs satıyorsunuz. Başlangıç, orta seviye ve ileri düzey kurslar ile bunların tümünü içeren bir paket sunduğunuzu düşünün.Mantıklı görünebilir, ancak potansiyel müşteriniz şöyle düşünmeye başlar:
"Başlangıç kursu mu almalıyım? Ya çok basit gelirse?"
"Belki de paketi almalıyım... Ama bu daha büyük bir yatırım..."
"Hangisi benim için doğru?"
Bu zihinsel karmaşa, müşterinizin sonunda hiçbir şey satın almamasına yol açabilir.
Çözüm: Tekliflerinizi Sadeleştirin
Kurslar: Tek bir kurs ve tek bir fiyatla başlamak yeterlidir.Hizmetler: Temel bir hizmet ve belki hızlandırılmış bir teklif ile yola çıkabilirsiniz.Ürünler: İlk aşamada tek bir ürünle başlayarak, satışlar arttıkça ve müşterinizi tanıdıkça koleksiyonunuza ayni dünyaya ait olan farkli ürünler ekleyebilirsiniz.
Özetle
Her ek seçenek, müşteriniz için yeni bir karar noktası yaratır. Bu da onların karar verme sürecini zorlaştırır.
Ve gerçek şu ki: İnsanlar yanlış bir karar vermektense, hiç karar vermemeyi tercih eder.
Şimdi teklifinize bir göz atın:
Gerçekten insanlara daha fazla seçenek sunarak mı hizmet ediyorsunuz? Yoksa onların “Evet” demesini zorlaştırıyor musunuz?

Comments