Kurumsal kariyerimi bırakıp girişimci olmadan önce keşke bilseydim dediğim şeyler
- Deniz Sezen
- 13 Ağu 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Nis
Kurumsal hayatta çalıştığım zamanlarda etrafımdaki hemen hemen herkesin hayali ya bir Ege kasabasına taşınmak ya da kendi işinin sahibi olmaktı.
Ben kendi işimi Amerika’da kurarak Ege kasabasına taşınamasam da dünyanın bir ucunda yeniden bir hayat kurmayı başardım.
Elbette kurumsal kariyerimi bırakıp, iş sahibi olmadan önce girişimcilikle ilgili düşündüğüm şeyler ve sonrasında hissettiklerim ve yaşadıklarım çok başka oldu.
Sanırım o zamanlar benim gibi uzun yıllar başka bir iş yerinde çalışıp, sonrasında bu yola giren çok fazla insan tanımıyordum. Bu sebeple uzun süre bu anlamda kendimi yalnız ve boşlukta hissettim.
Çünkü bence girişimci doğanların, baştan beri girişimci olanların ve bu yola yıllarca başka işlerde çalışıp sonradan girenlerin zihniyetleri birbirinden tamamen farklı oluyor.
Kurumsal hayata uzun yıllarını vermiş insanların yerleşmiş inanç kalıpları, davranış biçimleri ve alışmış oldukları bir düzen oluyor. Ve bu durum onların girişimciliğin belirsiz dünyasına adapte olmaları oldukça zorlaştırıyor. En azından benim için durum buydu.
Şimdilerde o zamanki halime bakıp, keşke bunu biliyor olsaydım dediğim şeyler var. İşte bunlardan bazıları:
Kadınlar aile hayatını korumalı, düzenli bir hayata sahip olmalı ve iş kurmak gibi riskler almamalıdır diyenlerin hepsi hükümsüzdür.
Başarısızlıktan korkmanın anlamı yoktur, çünkü çok başarılı olarak bilinen girişimciler de oldukları yere gelene kadar defalarca başarısız olmuştur. Önemli olan öğrenerek devam edebilmektir.
Mevlana’nın dediği gibi yola çıkarken evden hiç ayrılmamış birinden akıl almak zaman kaybından başka bir şey değildir.
Bunu zaten herkes yapardı! En iyi olmayacaksa hiç olmasın! demek sadece kendini sabote etmektir. Amaca giden yoldaki küçük adımlar bile çok önemlidir ve taktire değerdir.
Kendi işinin çalışanı değil, gerçek anlamda sahibi olmak esastır. Önemli olan ne kadar çok çalıştığın değil, işini ne kadar etkili yönettiğindir.
Herkes büyük hayallerin peşinden koşmak zorunda değildir. Küçük başlayarak, deneme yanılma yaparak, yolculukta kendini ve ne istediğini anlayarak ilerlemek de normaldir, iyidir, güzeldir.
Yaptığın işten zevk almak, iyi hissettiğin kişilerle çalışmayı seçmek ve kendi istediğin düzeni kurmak bir lüks değildir. Zaten tam da bu sebepten ötürü kendi işini yapmayı seçmedin mi?
Eğer siz de kariyer değişikliği yapıp, kendi işinize sahip olmak istiyorsanız, size başlangıç kaynağı olabilecek bir de e-kitabım var.
Kitapta girişimcilikte seni öne çıkaracak 6 adım hakkında yazdım. Bu adımları öğrenmek için e-kitabımı şurdan indirebilirsiniz.

Comments